Antonio Lomba asiste á inauguración da nave frigorífica e de I+D de ORPAGU en Tui
“Orpagu é unha mostra do éxito que se pode acadar a través das organizacións de produtores de peixe porque é un exemplo de sustentabilidade, valor engadido e innovación”. Así definiu o ministro de Agricultura, Pesca e Alimentación, Luis Planas, a Organización de Palangreiros Guardeses na inauguración da súa planta frigorífica de máis de 5.000 metros cadrados, situada no parque empresarial de Areas de Tui.
As instalacións inauguradas esta tarde, que darán emprego a 45 persoas nos momentos de maior actividade, requiriron un investimento de máis de oito millóns de euros, dos cales, segundo indicou o propio ministro na súa intervención, 7,2 corresponden a axudas públicas: 5,4 do Fondo Europeo Marítimo e de Pesca e 1,8 do propio Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. Así mesmo, subliñou toda a innovación que contén a planta e lembrou o Premio Alimentos de España que entregou persoalmente ao presidente de Orpagu en 2020: “O acto de hoxe demostra que, daquela, non estabamos equivocados”.
Pero Planas non foi o único que destacou como exemplar o traballo que desenvolve a organización pesqueira, “tanto no mar como en terra”. O alcalde da Guarda, Antonio Lomba, e o de Tui, Enrique Cabaleiro, aseguraron que a planta “marcará un antes e un despois para Orpagu, pero tamén para a pesca en Galicia” e sinalaron tamén a implicación da asociación cos seus veciños. , “apoiando iniciativas deportivas, sociais e culturais que demostren as súas raíces”.
Pola súa banda, o presidente de Orpagu, Joaquín Cadilla, fixo unha ilusionante intervención na que quixo lembrar “a todos e cada un dos departamentos e socios que conforman Orpagu e que nos levaron ata onde estamos hoxe. Porque, co seu esforzo, fomos quen de facer realidade este marabilloso soño”.
Cadilla fixo referencia “ás grandes dificultades que nos agardan ao outro lado da burbulla efémera que é este marabilloso acto de inauguración” e pediu ao ministro que medie para “trasladar a confianza que nos amosou aos dirixentes europeos que erosionan a nosa enerxía con posicións políticas incompatibles coa ciencia”. Por último, e en galego, tivo un recordo moi especial para as familias do mar: “Hoxe é un día para agradecer aos nosos países e ás nosas nacións toda a confianza que depositaron en nós cando tivemos que trasladar a gamela ao conxelador o cobayo. amarre as redes para calcular carallo”.
Previamente, a directora xerente da asociación, Juana Parada, explicou o proceso de creación da planta e a necesidade de que a organización dea este paso “para seguir avanzando cara ao futuro”. Parada abriu o acto inaugural coa súa intervención, na que tamén participaron o delegado do Goberno en Galicia, o subdelegado do Goberno na provincia de Pontevedra, o secretario xeral de Pesca do MAPA e o director xeral de Pesca da Consellería do Mar.
A planta de refrixeración e I+D, o paso necesario
Vinte e seis anos despois da súa constitución, a Organización de Palangreiros Guardeses inaugurou a súa moderna planta frigorífica e de I+D no Polígono de Areas, en Tui. Deste xeito, os palangreiros ranger, líderes europeos en palangre de superficie, convértense na primeira organización do sector que pecha o círculo das súas capturas: desde a extracción, pasando pola recepción, clasificación e almacenamento, ata a distribución das especies capturadas polos seus 79 barcos. -40 españois e 39 portugueses- nas augas do Atlántico Norte e Sur e nos océanos Pacífico e Índico.
A nova planta frigorífica e de innovación de Orpagu sitúase nunha parcela de 7.000 metros cadrados e o seu interior, cunha capacidade de almacenamento de 3.000 toneladas, conta cun sistema de descarga e clasificación de peixe deseñado ad hoc para a súa organización polo Centro Instituto Tecnolóxico da Automoción de Galicia en colaboración. coa empresa Josmar. Desde o primeiro momento propúxose un buque intelixente que minimizaría a pegada de carbono, sería un modelo de eficiencia enerxética e cuxo sistema harmonizaría todos os traballos necesarios para manexar as especies capturadas pola frota de Orpagu, con exemplares de máis de 100 quilos de peso.
A operatividade do sistema tamén permitirá innovar en procesos como o corte de peixe, apostando polo ‘ronqueo’, un sistema que en España só se utilizaba ata a data para cortar o atún vermello, baseado nunha tradición milenaria que permite o aproveitamento da totalidade anaco de peixe.
Por outra banda, a sala de I+D facilitará seguir traballando en novos preparados, que seguen a liña dos produtos polos que aposta a organización: formatos atractivos, pratos de fácil elaboración e produtos de gran calidade. Na mesma liña que Delicias de Anzuelo, exitosas no mercado internacional, que xa supón máis do 40% das vendas en países como Estados Unidos, Dinamarca, Reino Unido, Suíza, Holanda, Portugal ou Alemaña.